Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (2024)

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (1)

  • Marjan Heemskerk
  • juni 1, 2019
  • Alle artikelen, Besparen, Hypotheek, Mobiliteit, Ondernemers, Verzekeringen

Een maandelijks budget voor je persoonlijke financiën zorgt niet alleen voor meer inzicht, maar je kunt zo ook meer geld sparen. Hoe dit werkt en hoe ik een persoonlijk budget opstel, leg ik uit in deze video. En natuurlijk heb ik een Excel bestand opgenomen dat je kunt gebruiken om je eigen persoonlijke budget op te stellen.

Voordat je start met het opstellen van een budget voor je persoonlijke financiën, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Waarom dat belangrijk is, vertel ik in een van deze eerste blogs van the happy financial. Wil je liever luisteren dan lezen? In deze blog heb ik ook de video opgenomen waarin ik uitleg hoe je een persoonlijke budget opstelt.

Maandbudget persoonlijke financien the happy financialDownload

Begin bij het begin

Start met het opschrijven van je transacties. Want als je niet weet wat je huidige inkomsten en uitgaven zijn, is het heel lastig om een budget op te maken. Het maakt hierbij niet uit wanneer je start met het opschrijven. Je kunt gewoon naar de afgelopen dertig dagen kijken. Je hoeft niet te wachten tot het eerste van de maand, want als je naar de afgelopen dertig dagen kijkt, heb je alle inkomsten en uitgaven te pakken. Het opschrijven van al je transacties kun je heel eenvoudig doen, door je bankieren app erbij te pakken en een overzicht te maken. Verdeel alle bedragen in één van de categorieën:

  • Inkomsten: denk aan salarissen, toeslagen, maandelijkse teruggaaf van de Belastingdienst, alimentatie.
  • Vaste uitgaven: bijvoorbeeld huur of hypotheek, verzekeringen, gas, elektriciteit, water, belastingen, telefoon en internet. Deze vaste uitgaven zijn grotendeels iedere maand gelijk en hier liggen vaak contracten aan ten grondslag. Deze kosten zijn vaak ook onvermijdelijk.
  • Variabele uitgaven: deze uitgaven verdeel ik weer in twee verschillende categorieën:
    • Essentiële variabele uitgaven: bijvoorbeeld boodschappen, kosten voor je auto of openbaar vervoer.
    • Luxe variabele uitgaven: uit eten gaan, kleding, verzorging, vakantie, boeken, cadeaus, inrichting, sporten, tuin. Zoals je ziet kan er van alles in deze categorie vallen en is deze voor ieder huishouden anders. Mocht je straks willen besparen, dan zullen deze voornamelijk in deze luxe categorie plaatsvinden.Variabele uitgaven: Uitgaven die iedere maand anders zijn, noemen we variabele uitgaven. Deze uitgaven verdeel ik vervolgens in twee verschillende categorieën:

Let op: De verdeling in de juiste categorieën is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Wat voor de een een essentieel variabele uitgave is, is voor de ander een luxe. Kijk niet teveel naar wat jij denkt dat zou moeten, maar kijk vooral naar hoe jij hier zelf tegenover staat. Ook is het in deze fase nog niet belangrijk dat je hier een waarde oordeel aan hangt. Dit doen we in de volgende stap.

Geef je eigen mening

Nu je een totaal overzicht hebt gemaakt van je inkomsten en uitgaven zie je wat je afgelopen maand hebt overgehouden of tekort hebt gehad (inkomsten minus totaal uitgaven). Is dit een plus? Top. Misschien wil je meer overhouden iedere maand, kijk dan waar je nog kunt besparen. Is dit bedrag een min? Beoordeel dan eerst of het een eenmalig negatief bedrag is of dat dit structureel zo is. Met name wanneer het structureel een negatief bedrag is, is het zaak om zo snel mogelijk besparingen door te gaan voeren.

Geef daarom je eigen mening over iedere post in je transacties van afgelopen maand. Op basis hiervan weet je of je besparingen wil doorvoeren ten aanzien van je uitgaven en waar je dat precies wilt doen. Heb je bijvoorbeeld veel abonnementen lopen waar je niets vanaf wist? Zeg deze dan op. Wil je besparen op je vaste lasten? Bekijk dan vooral deze video waarin ik tips geef hoe je dit kunt doen.

Budget opstellen voor je persoonlijke administratie

Je hebt nu een totaaloverzicht van al je inkomsten en uitgaven van de afgelopen maand en je hebt daar je eigen mening over gegeven. Vanuit die eigen mening, geef je jezelf een budget. Vind je dat je te veel geld hebt uitgegeven aan kleding? Geef jezelf dan komende maand een lager bedrag op. Zo ga je iedere post af en geef je voor jezelf een budget. Makkelijker kan ik het niet maken ;).

Ik kijk zelf iedere dag naar de stand van mijn geldzaken en hoe dit zich verhoudt tot mijn budget. Maar ik kan me voorstellen dat je niet zo’n complete finance geek bent net zoals ik (correctie: ik heb geleerd dat ik een van de weinige ben, ik kan me eerlijk gezegd nog steeds niet voorstellen dat je dit niet leuk vindt om te doen haha). Probeer dan wel wekelijks te kijken naar je bankieren app en hoe je daadwerkelijke inkomsten en uitgaven staan ten opzichte van je budget. Op die manier kun je nog tijdig bijschakelen en besparen als dat nodig is.

Onthoud ook dat je maandelijks budget echt niet perfect hoeft te zijn. Kom je erachter dat bepaalde uitgaven heel anders zijn? Pas dit dan aan in je komend maand budget. De eerste keer dat je een budget opstelt is ook meer richtinggevend en wordt alleen maar beter gedurende de jaren. Ik werk zelf inmiddels al sinds 2011 met dit systeem en pas nog regelmatig zaken aan.

Wil je weten hoe je je aan je budget kunt houden gedurende de maand? Lees dan mijn tips in deze blog. Heb je een wisselend inkomen? In deze blog vertel ik hoe je dan toch een budget kunt maken.

In deze video geef ik nog een verdere uitleg over het opstellen van je persoonlijk budget:

Download Excel

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (2)

Nieuwste video's

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (4)

Wat is een voorlopige aanslag (VA)?

Met een VA voor de Inkomstenbelasting maak je een inschatting van je inkomen in het lopende jaar. Op basis daarvan wordt alvast een berekening gemaakt van hoeveel belasting je moet gaan betalen. Dit kun je dan vervolgens in delen vooruit betalen. Of je krijgt in delen alvast terug.

Een VA kun je aanvragen als particulier. Of als ondernemer met een eenmanszaak of vof. Waarom zou je een VA aanvragen? Hiermee voorkom je vervelende verrassingen aan het eind van het jaar en dat je een groot bedrag ineens moet betalen. Omdat je in delen vooruit betaalt, kun je dit wat meer uitsmeren en weet je beter waar je aan toe bent. Vanuit de Belastingdienst kun je een ingevulde VA krijgen. Deze kun je zelf aanpassen. Log daarvoor in bij Mijn Belastingdienst (of Mijn Belastingdienst Zakelijk als ondernemer). Controleer of je inkomen, hypotheekrente goed zijn ingevuld. Als er bedragen aangepast moeten worden, kun je dat direct zelf online doen.

Ook gedurende het jaar kun je aanpassingen doen. Bijvoorbeeld als je een nieuw huis koopt. Of als je als ondernemer een veel hogere winst hebt dan verwacht. Je VA betaal je vanaf je privé rekening, ook als ondernemer. Voor je zakelijke administratie hoef je hier dus niets voor op te nemen. Aan het eind van het jaar doe je dan vervolgens aangifte Inkomstenbelasting. Hier wordt berekend hoeveel Inkomstenbelasting je over het gehele jaar moet betalen. Je VA wordt dan van dit totaalbedrag afgetrokken. Als je een goede VA hebt ingediend, zul je weinig verschil hebben met je uiteindelijke aangifte.

Wil je nu als ondernemer weten hoeveel je opzij moet zetten voor je belasting? Download hiervoor de template 'opzij zetten voor je belasting 2024' via thehappyfinancial.com

#zzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #voorlopigeaanslag #va #belastingaangifte

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLkVLT2pFZ1lybG0w

Wat is een voorlopige aanslag (VA)?

Marjan Heemskerk - the happy financial22 minutes ago

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (5)

Kun je nieuwe activiteiten toevoegen aan je bestaande bedrijf?

Ja, dat kan. Maar dit heeft wel gevolgen voor je KVK inschrijving. Je voegt een nieuwe handelsnaam toe aan je KVK inschrijving. Je kunt zoveel handelsnamen toevoegen als je wil. Kijk ook of je bedrijfsactiviteiten nog actueel zijn of ook aangepast moeten worden. Je belangrijkste bedrijfsactiviteiten noem je als eerste.

Wil je een heel nieuw bedrijf oprichten voor je nieuwe activiteiten? Let er dan op dat je maar één eenmanszaak kunt oprichten. Je tweede bedrijf kan dan bijvoorbeel een vof of BV zijn. Gevolgen voor je belasting: Heb je al een BTW id nummer? En vallen je nieuwe bedrijfsactiviteiten onder hetzelfde KVK nummer? Dan kun je je opbrengsten aangeven in dezelfde btw-aangifte. Check wel onder welk btw tarief je nieuwe activiteiten vallen. Het is best mogelijk dat je meerdere btw-tarieven gebruikt in één bedrijf. Voor je inkomstenbelasting geldt dat je, wanneer je de nieuwe activiteiten hebt toegevoegd aan je bestaande eenmanszaak, inkomstenbelasting betaalt over je totale winst uit onderneming. De bedragen van je nieuwe en bestaande activiteiten worden daarmee bij elkaar opgeteld.

Gevolgen voor je administratie: Voor je administratie is het handig om duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende bedrijfsactiviteiten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld kostenplaatsen aan te maken. Zo heb je inzicht in je omzet en marge per bedrijfsactiviteit.

#zzp #eenmanszaak #bv #fiscaal #belastingvoordeel #meerderebedrijven #meerdereactiviteiten #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLlVjdi1pM1FMMGRR

Kun je nieuwe activiteiten toevoegen aan je bestaande bedrijf?

Marjan Heemskerk - the happy financial11/04/2024 15:02

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (6)

20k zzp winst 50k loondienst

Je werkt in loondienst en daarnaast verdien je wat bij als zzp'er. Hoeveel belasting betaal je dan? Een voorbeeld.

Stel dat je 50K verdient in loondienst en daarnaast 20K zzp winst hebt in een jaar. Dan betaal je in totaal (dus over je loondienst inkomen én je zzp winst) 22K belasting. Hiervan wordt 10K gerekend over je zzp winst.

Wil je dit nu voor je eigen cijfers kunnen uitrekenen? Inclusief meer uitleg en achtergrond bij de cijfers en tarieven voor jouw parttime zzp inkomen? Je kunt de template parttime zzp nu downloaden via thehappyfinancial.com

#parttimezzp #zzpnaastloondienst #50K #parttime #zzpstarten #belasting #thehappyfinancial

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLlFuTU1rS1JfMm1Z

20k zzp winst 50k loondienst

Marjan Heemskerk - the happy financial10/04/2024 15:01

Bekijk meer video's Subscribe

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant

Btw-aangifte doen over het eerste kwartaal? Zet 30 april als deadline in je agenda

Lees artikel

Het ondernemersverhaal van Nick (Corekees)

Lees artikel

Online boekhoudprogramma of Excel?

Lees artikel

Hoe stel je een persoonlijk budget op? - The Happy Financial (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 6397

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.